NAKRYCIE STOŁU - KILKA SERWETKOWYCH TRIKÓW

0

Prawdopodobnie każdy z nas uwielbia przyjść w gości i zobaczyć ładnie nakryty stół. Oprawa przyjęcia również przyczynia się do tego, jak czujemy się na spotkaniu. Warto więc zadbać o to, żeby nasz stół podczas organizowanych imprez wyglądał pięknie. Jednym z elementów, który pomoże stworzyć wyjątkową atmosferę, są właśnie serwetki. Dzisiaj zdradzimy Wam kilka zasad dotyczących tego, jak najlepiej je wykorzystać.
 

Papierowe czy płócienne?


No właśnie, w sklepach dostępnych jest pełno papierowych serwetek. Piękne wzory i kolory kuszą nas i sprawiają, że bardzo często nasze stoły przyozdabiają właśnie papierowe serwetki. Jednak jeśli organizujecie naprawdę uroczyste spotkanie, to lepiej postawić na płócienne. Najlepiej wybrać takie w rozmiarze mniej więcej 50 na 50 centymetrów. Gwarantuje to Wam, że idealnie będą się składać w wybrane przez Was wzory. Starajcie się też, żeby nie kontrastowały one zbytnio kolorystycznie z kolorem obrusa. Oczywiście nie mają być identyczne. Warto złamać trochę kolorystykę, jednak nie wybierajcie mocno krzykliwych barw, raczej stonowane i zbliżone do tego, co położycie na stole.
 

Staranność w cenie


Nigdy nie stawiajcie na stole serwetek, które są nieuprasowane. Wygląda to nieelegancko i jest w złym guście. Gdy zadbacie o ten aspekt, możecie przystąpić do ich składania. Tutaj ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Internet pełen jest filmików pokazujących różne sposoby ich składania. Skorzystajcie z tych porad i stwórzcie coś, co wprawi Waszych gości w zachwyt.
 

Gdzie położyć na stole?

Gotową, złożoną serwetkę zawsze ustawiajcie na środku talerza przeznaczonego do pierwszego dania. Nigdy z boku, a już na pewno nie pod sztućcami. Do serwetki musi być swobodny dostęp, tak by nasz gość mógł po nią szybko sięgnąć i rozłożyć na kolanach, bez konieczności dewastacji naszego starannie przygotowanego nakrycia.

Jeśli tak podejdziecie do sprawy, to gwarantujemy Wam, że stworzycie niezwykłą atmosferę, a Wasi goście będą chcieli wracać do Was na wspólne biesiadowanie przy stole.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background