RYŻ JEST DOBRY DO KAŻDEJ KUCHNI

0


Ryż to jednej z najbardziej popularnych składników dań na całym świecie. Oczywiście, jeśli chodzi o produkcję, to tutaj dominują kraje azjatyckie. Jeśli zaś chodzi o jego użycie w kuchni, to choćby w Hiszpanii jest to główny składnik narodowego dania, czyli paelli. Długo gotowany z dodatkiem owoców morza i warzyw, wydobywa z dania niezwykłe aromaty. Również w innych kulturach zdobył on popularność.

Następnym krajem, w którym trafił on do narodowego kanonu potraw, są Włochy. Risotto jest tutaj jednym z najbardziej znanych dań, zaraz po daniach makaronowych. Tradycja jego przygotowywania pochodzi z Półwyspu Apenińskiego. Można je podawać z dodatkiem grzybów, owoców morza czy też z mięsem. Możliwości jest wiele, jednak bez ryżu ani rusz.

Nie możemy zapomnieć o Chinach, bo to przecież właśnie tutaj narodziła się tradycja spożywania ryżu. Dla Chińczyków ryż to symbol życia. Istnieje tutaj również wiele powiedzeń z ryżem związanych. Na przykład, jeśli straci się pracę, to mówi się „potłukła jej się miseczka na ryż”. Wielkim afrontem jest też zostawić choćby jedno niezjedzone ziarnko ryżu, jeśli jesteśmy w gościach. Wierzy się, że ryż poznaliśmy dzięki psu. Działo się to bardzo dawno temu, gdy w Chinach ulewy zniszczyły wszystkie uprawy. Ludzie polowali więc na wszystko, co żyło, żeby się posilić. Jednak pewnego dnia podbiegł do nich dziki pies, który na ogonie miał przyczepionych kilka ziarenek ryżu. Zaciekawieni ludzie zebrali je i zasiali. I tak powstała pierwsza uprawa ryżu. Oczywiście z wdzięczności oszczędzono psa. U nas w Polsce, ryż też znalazł dla siebie miejsce. Dodaje się go do farszu na gołąbki, a do dnia dzisiejszego ludzie toczą spory, czy nasza tradycyjna pomidorowa lepiej smakuje z makaronem, czy ryżem. Można go używać jako dodatek do mieszanek warzywnych, między innym tych z naszej oferty.

Jakkolwiek by nie patrzeć, ryż towarzyszy nam od wieków. Jakby nie patrzeć ryż jest mocno obecny w kuchniach z całego świata. Jemy go, bo jest zdrowy i sycący, a dania z nim przygotowane smakują pysznie.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background