TAJSKI KREM Z KALAFIORA

0


Jeśli Tajlandia nie kojarzy Wam się z daniami na bazie kalafiora, to dzisiaj postaramy się to zmienić. Wszystko dzięki przepisowi na lekką i kremową zupę, która dodatkowo ma bardzo wyrazisty smak. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam ona do smaku tak samo mocno jak nam.

Składniki:
2 opakowania kalafiora Poltino
600 ml bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
około 15 listków kolendry
1 łyżka curry
1 łyżka cukru
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki oleju sezamowego
sok z 1 limonki
2 ząbki czosnku
średniej wielkości kawałek imbiru

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać olej sezamowy. Następnie wrzucić drobno posiekany czosnek oraz imbir. Smażyć około 2 minut. Następnie wsypać curry oraz sos rybny. Dosłownie po niecałej minucie dodać ¾ ilości kalafiora. Całość zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać cukier oraz sok z limonki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Pozostałą część kalafiora pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
Ugotowaną zupę zblendować na krem. Następnie przelać do misek i podawać z kilkoma kawałkami smażonego kalafiora na wierzchu i posypane kolendrą.
Smacznego
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background