ZDROWE ZAMIENNIKI DLA CUKRU

0


Cukier dodawany jest dzisiaj w zasadzie do większości produktów. Właśnie z tego powodu warto znaleźć dla niego odpowiednie zamienniki, którymi będziemy dosładzać nasze owsianki, ciasta czy po prostu herbatę lub kawę. Wszyscy przecież wiemy, że nie jest on zdrowy dla naszego organizmu. Oczywiście mowa o tej kryształkowej białej formie. Na jakie produkty warto więc zwrócić uwagę? Już śpieszymy z odpowiedziami.
Na pewno nie warto korzystać ze sztucznych słodzików, które mamy dostępne w sklepach. Oczywiście będą one zdrowsze niż zwykły cukier, jednak postawmy na coś, co pochodzi bezpośrednio z natury. Oto kilka pomysłów.
  1. Stewia – roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest ona słodsza od cukru około 200 – 300 razy. Idealnie nadaje się do słodzenia deserów oraz napojów. Jednak należy używać jej naprawdę niewiele.
  2. Ksylitol – mimo, że nazwa brzmi dość chemicznie, to jest to cukier otrzymywany z kory brzozy. Ma on  około 40 kcal mniej niż zwykły cukier oraz ma 10-krotnie niższy indeks glikemiczny. Poleca się go więc osobą, które cierpią na cukrzycę. Dodatkowo podobno przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, pomaga przyswajać wapń i magnez oraz dobrze wpływa na mikroflorę jelitową.
  3. Syrop klonowy – jak wszyscy wiemy jest to przysmak kanadyjczyków, który pozyskują z soku z pni klonów. Nie zawiera konserwantów i można go przechowywać nawet do 18 miesięcy. Idealnie sprawdza się przy słodzeniu deserów oraz w wypiekach.
  4. Daktyle – świetnie się sprawdzą jako dodatek do deserów oraz do słodzenia herbaty czy wypieków. Można je dodawać całe lub skorzystać z gotowego syropu daktylowego.
  5. Miód – ma on podobna kaloryczność do cukru. Jednak dodatkowo posiada właściwości antyseptyczne oraz jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz kwasów organicznych.
Jak myślicie, któraś z tych propozycji sprawdzi się w Waszych domach, czy jednak zostaniecie przy tradycyjnym białym cukrze?

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background