TARTA DYNIOWA PO AMERYKAŃSKU

0


Tarta dyniowa, to chyba jedna z najbardziej znanych i popularnych potraw z dynią w roli głównej. Głównie dlatego, że pojawia się w wielu amerykańskich filmach. Jednak jest to też bardzo smaczne ciasto, które sprawdzi się na spotkaniu przy kawie z rodziną lub przyjaciółmi. Zróbcie ją dzisiaj razem z nami i przekonajcie się o tym sami.

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
1 opakowanie dyni w kostce Poltino
3 jajka
1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego
100 gramów cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z połowy pomarańczy
goździki

Przygotowanie:

Dynię przełożyć do garnka, dodać imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, sok z połowy cytryny oraz goździki. Zalać 3 łyżkami wody i dusić na małym ogniu po ówczesnym wymieszaniu. Następnie wyjąć goździki i zblendować dynię na jednolitą masę. Dodać jajka, mleko oraz cukier i szczyptę soli. Zmiksować wszystko razem.
Ciasto kruche rozłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty i nakłóć widelcem dno. Na wierzch wyłożyć masę dyniową i nakryć formę folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec kolejne 20 minut.
Smacznego
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background