Blog firmowy
TRENDY KULINARNE 2022
410
0
Jak co roku eksperci zastanawiają się, co będzie dominować w naszej diecie i jakie zwyczaje zaadoptujemy w najbliższych miesiącach. Po wielu dyskusjach i obserwacji naszych zachowań, tego, co planują producenci i restauratorzy doszli do kilku wniosków. Właśnie nimi chcemy się dzisiaj z Wam podzielić, żebyście wiedzieli czego spodziewać się w 2022 roku w kulinariach.
Zero waste.
Ten trend trwa już od dłuższego czasu i wpisuje się on w ogólną zachętę do zmiany swojego życia i przyzwyczajeń na nieco bardziej ekologiczne. Warto pamiętać, że ta ideologia opiera się na jednej prostej zasadzie – Nie marnujcie jedzenia. Aby to zrobić, warto dokładnie planować swoje posiłki na dany dzień, czy tydzień. Nie chodzić na zakupy głodnym, bo wtedy kupicie więcej. Warto też poszukiwać ciekawych przepisów na użycie resztek, jakie mamy w lodówce. Obecnie nawet z obierek po ziemniakach można zrobić pyszne chipsy i są takie przepisy w Internecie.
Lokalność.
W tym roku jeszcze większą wagę będziemy przywiązywać do miejsca pochodzenia produktów. Warto rozejrzeć się wokół siebie i znaleźć lokalnych dostawców, ale również odkrywać produkty/dania charakterystyczne dla regionu, w jakim mieszkamy. Stawiajmy też na polskich producentów np. na nas. Mamy w 100% polski kapitał i przeważająca ilość naszych warzyw i owoców pochodzi od polskich rolników. Macie więc gwarancję, że nawet mrożonki mogą być w pewien sposób lokalne.
Vege smaczki.
Cały czas rośnie popularność diety roślinnej i coraz więcej na rynku pojawia się zamienników mięsa czy nabiału pochodzenia roślinnego. Wpisuje się to w trend dbania o środowisko i wybierania takich produktów, których produkcja nie wpływa aż tak mocno na postępujące zmiany klimatyczne.
Superfood na 2022.
Produkty z tej super kategorii cały czas się rozszerzają. Pojawiają się na rynku nowe propozycje, które po zbadaniu okazują się właśnie jedzeniem o bardzo dobrym wpływie na nasze zdrowie. W tym roku szukajcie fasoli mung, oleju z awokado, oleju z pestek dyni i
kombuchy czyli fermentowany napój herbaciany. Dalej popularne będą nasiona konopi oraz imbir i pochodzący z Afryki maniok. Kuchnia Afrykańska będzie również jedną z tych, w której zakochamy się w tym roku.
Comfort food w duchu tradycji.
Jeśli chodzi o jedzenie, które ma nam sprawiać przyjemność, mimomimo że może być nieco bardziej kaloryczne, to zwrócimy naszą uwagę na dania naszych babć i mam. Kapusta kiszona, ogórki kiszone, gołąbki i inne tradycyjne przysmaki będą sprawiać, że poczujemy się lepiej.
To wszystko to oczywiście jedynie przewidywania i sami jesteśmy ciekawi czy się sprawdzą. A co dla Was będzie hitem z tej listy?
Komentarze 0