UROK I SMAK TOSKANII

0


Czerwiec to czas kiedy myślimy o wakacjach. Rozważamy czy chcemy urlop spędzić bardziej aktywnie, smacznie czy leniwie. My dzisiaj chcemy Was zabrać w miejsce, które pokochacie i na pewno będziecie chcieli tam wrócić nie raz. Mowa o urokliwej i pysznej Toskanii. Usiądźcie wygodnie i posłuchajcie naszej opowieści o tym pięknym regionie Włoch.

Celebracja życia.
Włosi kochają dobre jedzenie. Dla nich to prawdziwa sztuka oraz wyraz umiłowania do życia. Przy stołach uginających się od jedzenia zasiadają całe rodziny, grupy przyjaciół czy czasem nieznajomi i wspólnie cieszą się rozmową i niezwykle smacznymi potrawami. Kuchnia Toskanii to jednak wśród wszystkich regionów Włoch jedna z najbardziej aromatycznych, soczystych i przepełnionych miłością do jedzenia kuchni.

Co zjeść w Toskanii?
Ten region to smaki lasu i pól uprawnych. Znajduje się tutaj bardzo żyzna gleba i dobry klimat do uprawy warzyw, oliwek czy winogron na wino. Kuchnia sama w sobie jest naprawdę prosta i wypełniona wieloma smakami. Jest to miejsce gdzie zjecie najlepsze mięsa, szynki i podroby. To także stolica sera Peccorino, który świetnie uzupełnia nie jedno danie z makaronem. Jeśli chodzi o wina to koniecznie musicie spróbować Chianti oraz wytwarzanego z rodzynek, słodkiego, deserowego wina Vin Santo.

Tradycyjne potrawy regionu.
Abyście w pełni doświadczyli kuchni tego regionu koniecznie zwróćcie uwagę na te pozycje:
- Bruschetta – to właśnie tutaj ma ona swoje korzenie, a przygotowana z pysznych pomidorów i polana świeżutką oliwą smakuje niesamowicie.
- Crostini – opiekane kromeczki toskańskiego chlebka z pysznymi pastami, których mnogość może przyprawić o zawrót głowy, a każda smakuje lepiej od poprzedniej.
- Ribollita – pyszna zupa z fasolą i dużą ilością warzyw.
- Pappa al. Pomodoro – ta zupa wywodzi się z tradycji nie marnowania jedzenia. Toskania była raczej biednym regionem. Członkowie rodziny dbali więc o to żeby nic się nie marnowało. Pozostałości po posiłkach z poprzedniego dnia mieszano z czerstwym chlebem i przygotowywano pyszne papki. Tak właśnie powstała między innymi ta zupa.
- Lampredotto – to jeden z najstarszych street foodów. Smakuje pysznie, choć początkowo jego zawartość może Was nie przekonać, bo to bułka z flakami i dodatkami warzywnymi. Zaufajcie nam jednak, jak spróbujecie go raz, już nigdy nie zapomnicie tego niezwykłego smaku.
- Panini – pyszne kanapki wypełnione najwyższej jakości mięsem.
- Bistecca alla fiorentina – legendarny stek po florencku.

Jak widzicie wybór jedzenie w tym regionie jest ogromny, a jednocześnie nie są to jakieś wyrafinowane dania za które zapłacimy majątek. A jak jeszcze dopiszecie do tego niesamowite widoki z miast urokliwie położonych na wzgórzach, to od razu zarezerwujecie pobyt.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background