Halloween za nami, jednak dynie ciągle pięknie prężą się na straganach w warzywniakach. Nie dajcie im czekać i koniecznie kupcie przynajmniej jedną lub dwie, aby przygotować z nich pyszne dania dla Waszych bliskich i przyjaciół. Teraz macie niezwykłą okazję zaskoczyć ich niezwykłymi daniami, jakie można przygotować z dyni. Jest nie tylko smaczna, ale i bogata w różnego rodzaju mikroelementy i witaminy. A, że jej czas to właśnie jesień, to są to składniki odżywcze, które przydadzą nam się w tym okresie najbardziej. Żeby jeszcze bardziej ośmielić Was do eksperymentowania z tym warzywem przygotowaliśmy kilka porad, jak sprawić, żeby dynia smakowała jeszcze lepiej.
- Bez skórki szybciej
Dynia obrana bez skórki szybciej się upiecze lub ugotuje. Dlatego jeśli zależy Wam na czasie, to ją obierzcie lub skorzystajcie z naszej mrożonej dyni, która jest już obrana, więc jeden problem będziecie mieć z głowy. Jeśli jednak chcecie upiec ciasto, które będzie miało bardzo dużo dyniowego aromatu, najpierw upieczcie dynię w skórce. Pokrójcie ją na plastry i wstawcie do piekarnika. Skórka odda aromat do miąższu i danie będzie wręcz wyborne.
- Zachowaj soczystość dyni
Pieczenie dyni w piekarniku sprawia, że szybko się ona rumieni z zewnątrz jednak nie zawsze dochodzi w środku. Jest na to rada. Pieczcie ją w folii aluminiowej. Dzięki temu upiecze się idealnie i będzie niezwykle soczysta.
- Używaj tłuszczu
Aby dynia zachowała swój piękny kolor i nieco wzbogaciła smak, warto posmarować jej kawałki olejem z pestek winogron przed pieczeniem.
- Dobierz właściwe przyprawy
Niektóre przyprawy nie pasują do wszystkiego, inne natomiast tworzą duet idealny z konkretnymi warzywami lub owocami. Tak też jest i z dynią. Uwielbia ona cynamon, anyż, goździki, gałkę muszkatołową, kolendrę lub rozgrzewający imbir. Koniecznie przygotuj te przyprawy, jeśli chcesz wydobyć więcej smaku z dyni.
- Z czym ją łączyć
Dynia uwielbia jabłka, pomarańcze oraz czosnek. Jeśli więc robisz zupę dyniową, koniecznie zadbaj o sporą ilość czosnku. Gdy natomiast planujesz coś na słodko użyj soku z pomarańczy, cząstek jabłek lub nawet śliwek. To wszystko sprawi, że będzie niezwykle smacznie.
Jak widzicie dynia to niezwykle wdzięczne warzywo. Łatwo ja przygotować, a smak dań z jej udziałem jest niesamowity. Nie czekajcie, zaproście ją do Waszej kuchni już dzisiaj.
Komentarze 0