WIĘCEJ SMAKU W DYNI

0


Halloween za nami, jednak dynie ciągle pięknie prężą się na straganach w warzywniakach. Nie dajcie im czekać i koniecznie kupcie przynajmniej jedną lub dwie, aby przygotować z nich pyszne dania dla Waszych bliskich i przyjaciół. Teraz macie niezwykłą okazję zaskoczyć ich niezwykłymi daniami, jakie można przygotować z dyni. Jest nie tylko smaczna, ale i bogata w różnego rodzaju mikroelementy i witaminy. A, że jej czas to właśnie jesień, to są to składniki odżywcze, które przydadzą nam się w tym okresie najbardziej. Żeby jeszcze bardziej ośmielić Was do eksperymentowania z tym warzywem przygotowaliśmy kilka porad, jak sprawić, żeby dynia smakowała jeszcze lepiej.
  1. Bez skórki szybciej
Dynia obrana bez skórki szybciej się upiecze lub ugotuje. Dlatego jeśli zależy Wam na czasie, to ją obierzcie lub skorzystajcie z naszej mrożonej dyni, która jest już obrana, więc jeden problem będziecie mieć z głowy. Jeśli jednak chcecie upiec ciasto, które będzie miało bardzo dużo dyniowego aromatu, najpierw upieczcie dynię w skórce. Pokrójcie ją na plastry i wstawcie do piekarnika. Skórka odda aromat do miąższu i danie będzie wręcz wyborne.
  1. Zachowaj soczystość dyni
Pieczenie dyni w piekarniku sprawia, że szybko się ona rumieni z zewnątrz jednak nie zawsze dochodzi w środku. Jest na to rada. Pieczcie ją w folii aluminiowej. Dzięki temu upiecze się idealnie i będzie niezwykle soczysta.
  1. Używaj tłuszczu
Aby dynia zachowała swój piękny kolor i nieco wzbogaciła smak, warto posmarować jej kawałki olejem z pestek winogron przed pieczeniem.
  1. Dobierz właściwe przyprawy
Niektóre przyprawy nie pasują do wszystkiego, inne natomiast tworzą duet idealny z konkretnymi warzywami lub owocami. Tak też jest i z dynią. Uwielbia ona cynamon, anyż, goździki, gałkę muszkatołową, kolendrę lub rozgrzewający imbir. Koniecznie przygotuj te przyprawy, jeśli chcesz wydobyć więcej smaku z dyni.
  1. Z czym ją łączyć
Dynia uwielbia jabłka, pomarańcze oraz czosnek. Jeśli więc robisz zupę dyniową, koniecznie zadbaj o sporą ilość czosnku. Gdy natomiast planujesz coś na słodko użyj soku z pomarańczy, cząstek jabłek lub nawet śliwek. To wszystko sprawi, że będzie niezwykle smacznie.
Jak widzicie dynia to niezwykle wdzięczne warzywo. Łatwo ja przygotować, a smak dań z jej udziałem jest niesamowity. Nie czekajcie, zaproście ją do Waszej kuchni już dzisiaj.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background