WINO – KILKA WSKAZÓWEK, JAK JE WŁĄCZYĆ DO NASZEGO MENU

0


Podobno jedna lampka wina do obiadu wpływa dobrze na nasze zdrowie. We Francji czy Włoszech stosują tą metodę i jak widać żyją zdrowo i długo. Jednak jak ze wszystkim trzeba znać umiar. My nie wzbraniamy się przed winem do posiłków. Dodatkowo uważamy, że idealnie pasuje do potraw przygotowanych z naszych produktów. Jednak warto znać kilka porad jakie wino dobierać do rodzaju potraw. Postaramy się więc dzisiaj, dać Wam kilka wskazówek w tym temacie.

Czerwone wina do posiłków.
Wino czerwone będzie dobrze pasowało do wszelkiego rodzaju cięższych z bardziej wyrazistym smakiem. Idealnie sprawdzi się ono do wszelkiego rodzaju gulaszy na bazie mięsa z dodatkiem warzyw. Przykładem może być tradycyjne leczo z wołowiną. Wino idealnie podbije jego smak i sprawi, że jeszcze bardziej docenimy tą potrawę.
Warto jednak pamiętać, ze wina mogą mieć różny poziom intensywności. Delikatniejsze czerwone wina w których da się wyczuć nutę owocową warto podawać do pikantnych potraw np. chilli con carne. Będą to też wina pasujące do drobiu. Do ciemnych mięs oraz dziczyzny idealnie sprawdzą się czerwone wina wytrawne i pół wytrawne.

Biało – różowe kieliszki.
Wiele osób uważa, że białe i różowe wina nadają się jedynie do deserów. Jest w tym trochę prawdy, jednak są one idealnym kompanem do dań obiadowych. Delikatne wina białe idealnie sprawdzą się z duszonymi i surowymi warzywami. Będzie to super uzupełnienie dla sałatek. Skomponują się również dobrze z owocami morza i rybami.
Cięższe wina białe i różowe to idealne towarzystwo dla duszonych i smażonych ryb. Podkreślą one również smak wędzonych potraw. Będą świetne na grilla.

Wino w potrawach.
Na koniec chcieliśmy dać Wam jeszcze jedną radę. Dodawajcie wino do potraw. Będzie świetnym uzupełnieniem w gulaszach, ale też idealnie przeniknie do duszonej ryby. Pamiętajcie też, że wina białe dobrze łączą się z warzywami strączkowymi (fasolka szparagowa czy bób). Warto więc dodać je do zup z wykorzystaniem tych warzyw.
Wino, to napój, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni. Wzbogaca smak i pozwala nam się zrelaksować podczas posiłku. Jednak nie przesadzajcie z jego ilością.
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background