Blog firmowy
ZIELONA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM Z MARCHEWKĄ I POMIDORAMI
Zieleń na talerzach to element obowiązkowy na wiosnę. Sprawia ona, że danie wygląda soczyście i aż chce się po nie sięgnąć. Dlatego postanowiliśmy wykorzystać ten trik i przygotowaliśmy dla Was dzisiaj pyszny pomysł na faszerowaną zieloną paprykę. Będzie ona miała lekko słodkawy smak i na pewno zaskoczy Was bogactwem aromatu. Spróbujcie tego przepisu koniecznie, bo na talerzu wygląda obłędnie.
Składniki:
1 papryki zielone
2 szklanki marchewki Poltino
1 cebula
400 gramów tartego sera żółtego
2 łyżki miodu
Sok z połowy pomarańczy
Pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki
Sól
Pieprz
350 gramów ryżu
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Paprykę przekroić w górnej części i pozbawić gniazd nasiennych.Ryz ugotować na sypko.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać marchewkę i smażyć przez około 4 minuty. Dodać ryż, sok z pomarańczy, miód oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
Gotowym farszem napełnić papryki. Wierzch każdej z nich sowicie posypać tartym serem i całość zamknąć kapeluszem od papryki. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 – 20 minut.
Komentarze 0