ZIELONE PIEROŻKI Z POKRZYWĄ I BAZYLIĄ

0


Pokrzywa kojarzy nam się wszystkim z nieprzyjemnym uczuciem poparzenia, gdy przez przypadek wpadniemy w krzaki gdzie rośnie. Jednak nie wiemy czy wiecie, ale może też być wspaniałym dodatkiem do jedzenia. Dzisiaj chcemy Wam pokazać, jak można prosto i szybko przygotować pyszne danie z jej udziałem, które zaskoczy wszystkich Waszych domowników i przyjaciół.

Składniki:

300 gramów mąki
2 szklanki liści pokrzywy
Łyżka oleju
Pół łyżeczki soli
100 ml ciepłej wody
200 gramów szpinaku Poltino
1 cebula czerwona
1 jajko
100 gramów sera feta
Sól i pieprz
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Pokrzywę należy umyć i osuszyć. Pamiętajcie po zerwaniu traci swoje właściwości, które mogą Was poparzyć. Przy zbieraniu chwytajcie za nasadę tuż przy ziemi w ten sposób unikniecie poparzeń.
Umytą pokrzywę należy zmielić  razem ze 100 ml wody.
Przesianą mąkę wymieszać z solą olejem i pokrzywą. Zagnieść z tej mieszanki miękkie i elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba podsypcie nieco mąki. Następnie zawińcie ciasto w ściereczkę i pozostawcie na blacie na około 30 minut.
Cebulę i czosnek pokrójcie w drobną kosteczkę i podsmażcie na patelni. Następnie dodajcie szpinak i smażcie, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje z niego nieco wody. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i ostudźcie. Następnie przełóżcie do miski, dodajcie rozdrobnioną fetę i wbijcie jedno jajko. Całość wymieszajcie.
Z ciasta wykrawajcie szklanką krążki, nadziewajcie farszem szpinakowym i zawijajcie pierożki. Gotujcie w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Smacznego
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background