ZUPA DYNIOWA

0


Dynia to wspaniałe warzywo. Niebawem opiszemy Wam jego zalety, dzisiaj jednak chcielibyśmy zachęcić Was do jej wypróbowania w pysznej, kremowej zupie. A jest ku temu okazja, bo od niedawna wśród naszych produktów, znajdziecie właśnie dynie krojoną. Idealnie sprawdzi się w niejednym daniu. Od razu pokrojona, nie sprawi Wam wielkich trudności. Dlatego czas z nią trochę poeksperymentować. My zaczynamy właśnie od aromatycznej zupy. Przyłączcie się do nas.

Składniki:
2 opakowania dyni krojonej Poltino
2 litry wody
3 średniej wielkości marchewki
1 duża pietruszka
1 cebula
Kawałek selera
5 łyżek oliwy z oliwek
3 liście laurowe
8 ziel angielskich
1 cała gałka muszkatołowa
1 kora cynamonu
2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
Sól
Pieprz
 
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę z oliwek. Nie wrzucaj jednak z nimi dyni. Podsmaż je przez około 3 minuty. Całość zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Gotuj 10 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.

Następnie dodaj pokrojoną dynię i imbir. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij z garnka cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i liście laurowe. Zblenduj zupę na delikatny krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Smacznego :)
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background