Strefa
wiedzy
12 zalet mrożonej żywności
1142
0
1. Dostępność
Możliwość zakupu w ciągu całego roku bez względu na sezonowość pozyskiwania surowców.
2. Wygoda
Operacje związane z myciem, czyszczeniem, obieraniem i porcjowaniem zostały już wykonane. Produkt wystarczy tylko rozmrozić, podgrzać, usmażyć lub ugotować. Czas przygotowania potraw jest skrócony o 40-80%. Gotowe mrożone dania obiadowe oszczędzają co najmniej godzinę pracy w kuchni.
3. Ekonomiczność
Konsument płaci tylko za najbardziej wartościową część surowca. Wszystkie zbędne elementy surowca zostały usunięte. Ceny produktu gotowego są stabilne w ciągu całego roku. Nie ma gwałtownych zmian jak w przypadku np. świeżych owoców i warzyw.
4. Jakość
Żywność mrożona powstaje w procesach technologicznych, w których przestrzegane są najwyższe standardy higieny, z surowców o znanym pochodzeniu i kontrolowanej jakości.
5. Bezpieczeństwo zdrowotne
W trosce o bezpieczeństwo, warzywa i owoce dostarczane do zakładu, z których powstają produkty są gruntownie badane. Następnie poddawana szeregom procesów, takich jak mycie, obieranie i eliminowanie wszelkich zanieczyszczeń. Na samym końcu ich tworzenia, pakowane w bezpieczne dla zdrowia opakowania.
6. Świeżość
Żywność mrożoną produkuje się z surowców o najwyższej jakości, w stanie znakomitej dojrzałości smakowo-zapachowej i pełni zawartości składników odżywczych.
7. Smak
Właściwe warunki przechowywania i przygotowanie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu gwarantują najwyższą jakość oraz smak pełen aromatów i wartości odżywczych jakie można znaleźć w warzywach i owocach.
8. Wartość odżywcza
Szybkie mrożenie to jeden z najlepszych sposobów utrwalania żywności, niepowodujący strat wartości odżywczej. Zapewnia maksymalne przedłużenie trwałości produktów, przy minimalnych zmianach ich cech jakościowych i żywieniowych. Mrożenie warzyw i owoców w znacznym stopniu zachowuje charakterystyczne cechy świeżych surowców, takich jak: smak, zapach, barwa. Z uwagi na wewnętrzną strukturę warzyw i owoców po rozmrożeniu zachowują dodatkowo pierwotny kształt.
9. Dobra informacja
Mrożonki są w opakowaniach oznakowanych zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami. Konsument wie jak przechowywać produkt i jak poprawnie przyrządzić go do spożycia.
10. Trwałość
Żywność mrożona przechowywana w zalecanej temperaturze ma wielomiesięczną trwałość bez zauważalnej zmiany jakości. Umożliwia to lepszą organizację zakupów i błyskawiczne przygotowanie w domu nawet wyrafinowanych potraw.
11. Brak odpadów
Cały produkt mrożony jest jadalny. Nic się nie marnuje. Nie powstaje duża ilość śmieci. W przypadku świeżych warzyw traci się w czasie obierania i czyszczenia ok. 40% ich masy.
12. Nowoczesność – wartość dodana
Mrożona żywność jest dostosowana do stylu życia i sposobu odżywiania nowoczesnych konsumentów, szanujących swój czas, stosujących niskokaloryczną dietę, dbających o zdrowie i sprawność fizyczną. Możesz wybierać spośród mrożonych owoców, warzyw, zup, mieszanek, warzyw na patelnię, czy nawet gotowych dań.
Możliwość zakupu w ciągu całego roku bez względu na sezonowość pozyskiwania surowców.
2. Wygoda
Operacje związane z myciem, czyszczeniem, obieraniem i porcjowaniem zostały już wykonane. Produkt wystarczy tylko rozmrozić, podgrzać, usmażyć lub ugotować. Czas przygotowania potraw jest skrócony o 40-80%. Gotowe mrożone dania obiadowe oszczędzają co najmniej godzinę pracy w kuchni.
3. Ekonomiczność
Konsument płaci tylko za najbardziej wartościową część surowca. Wszystkie zbędne elementy surowca zostały usunięte. Ceny produktu gotowego są stabilne w ciągu całego roku. Nie ma gwałtownych zmian jak w przypadku np. świeżych owoców i warzyw.
4. Jakość
Żywność mrożona powstaje w procesach technologicznych, w których przestrzegane są najwyższe standardy higieny, z surowców o znanym pochodzeniu i kontrolowanej jakości.
5. Bezpieczeństwo zdrowotne
W trosce o bezpieczeństwo, warzywa i owoce dostarczane do zakładu, z których powstają produkty są gruntownie badane. Następnie poddawana szeregom procesów, takich jak mycie, obieranie i eliminowanie wszelkich zanieczyszczeń. Na samym końcu ich tworzenia, pakowane w bezpieczne dla zdrowia opakowania.
6. Świeżość
Żywność mrożoną produkuje się z surowców o najwyższej jakości, w stanie znakomitej dojrzałości smakowo-zapachowej i pełni zawartości składników odżywczych.
7. Smak
Właściwe warunki przechowywania i przygotowanie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu gwarantują najwyższą jakość oraz smak pełen aromatów i wartości odżywczych jakie można znaleźć w warzywach i owocach.
8. Wartość odżywcza
Szybkie mrożenie to jeden z najlepszych sposobów utrwalania żywności, niepowodujący strat wartości odżywczej. Zapewnia maksymalne przedłużenie trwałości produktów, przy minimalnych zmianach ich cech jakościowych i żywieniowych. Mrożenie warzyw i owoców w znacznym stopniu zachowuje charakterystyczne cechy świeżych surowców, takich jak: smak, zapach, barwa. Z uwagi na wewnętrzną strukturę warzyw i owoców po rozmrożeniu zachowują dodatkowo pierwotny kształt.
9. Dobra informacja
Mrożonki są w opakowaniach oznakowanych zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami. Konsument wie jak przechowywać produkt i jak poprawnie przyrządzić go do spożycia.
10. Trwałość
Żywność mrożona przechowywana w zalecanej temperaturze ma wielomiesięczną trwałość bez zauważalnej zmiany jakości. Umożliwia to lepszą organizację zakupów i błyskawiczne przygotowanie w domu nawet wyrafinowanych potraw.
11. Brak odpadów
Cały produkt mrożony jest jadalny. Nic się nie marnuje. Nie powstaje duża ilość śmieci. W przypadku świeżych warzyw traci się w czasie obierania i czyszczenia ok. 40% ich masy.
12. Nowoczesność – wartość dodana
Mrożona żywność jest dostosowana do stylu życia i sposobu odżywiania nowoczesnych konsumentów, szanujących swój czas, stosujących niskokaloryczną dietę, dbających o zdrowie i sprawność fizyczną. Możesz wybierać spośród mrożonych owoców, warzyw, zup, mieszanek, warzyw na patelnię, czy nawet gotowych dań.
Komentarze 0