Strefa
wiedzy
Przydatne triki kulinarne - MIĘSO
1088
0
- Przed smażeniem, pieczeniem, gotowaniem lub duszeniem natrzyj mięso sokiem z cytryny. W ten sposób szybciej zmięknie.
- Aby mięso drobiowe miało piękną złocista skórkę, kwadrans przed końcem pieczenia natrzyj je stopionym masłem lub miodem.
- Aby mięso nie stało się łykowate podczas smażenia, podlewaj je co jakiś czas ciepłym płynem. Najlepiej rosołem lub sosem.
- Panierka na Waszych kotletach będzie idealna, jeśli przygotowane mięso wstawicie na około 30 minut do lodówki. Oczywiście zanim obtoczycie je w panierce.
- Czerwone mięsa sól dopiero na końcu przygotowania. Dzięki temu nie będą twarde.
- Żeby pozbyć się charakterystycznego zapachu baraniny, mocz ją w mleku przed przygotowaniem.
- Jeśli przesolimy mięso, wystarczy, że wlejemy na patelnię lub do brytfanny 0,5 szklanki wytrawnego wina. Po wyparowaniu cieczy alkohol wchłonie nadmiar soli, a mięso zyska przyjemny aromat wina, co znacznie polepszy walory smakowe potrawy.
- Zioła dodawaj do mięsa na samym końcu procesu przygotowania. Jeśli dodasz je wcześniej, potrawa może mieć gorzkawy posmak.
- Jeśli chcesz cienko pokroić „trudne” mięso, włóż je na chwilę do zamrażarki. Mocno schłodzone łatwiej da się pokroić.
- Aby dobrze rozbić mięso, włóż je w woreczek lub owiń folią spożywczą. Spowoduje to, że mięso nie będzie poszarpane.
- Jeśli włożysz filet z piersi kurczaka na około 2 godziny do maślanki, zyska kruchość i delikatność.
Komentarze 0