Strefa
wiedzy
Przydatne triki kulinarne - NABIAŁ
1074
0
- Jeśli nie chcesz, żeby jajka przywarły do patelni podczas smażenia, zanim je wbijesz na tłuszcz, zrumień na nim szczyptę mąki.
- Żeby jajka sadzone zachowały swój piękny szklisty kolor, nie dodawaj podczas ich smażenia soli.
- Żeby jajka łatwo się obierały i nie pękały podczas gotowania, dodaj do wody łyżeczkę octu lub soku z cytryny.
- Żeby łatwiej zetrzeć miękki żółty ser na tarce, włóż go na około 30 minut do zamrażarki.
- Aby mleko nie wykipiało podczas gotowania, natrzyj brzegi garnka masłem lub margaryną na wysokości około 5 cm od rantu garnka.
- Jeśli masz w domu wysuszony ser żółty, wystarczy, że zalejesz go mlekiem i odstawisz na kilka godzin. Zmięknie i będzie znów rewelacyjnie smakował.
- Aby śmietana lepiej się ubiła, pamiętaj, żeby porządnie ją schłodzić. Warto do tego celu używać schłodzonej miski i trzepaczki.
- Sery żółte przechowuj w płóciennych woreczkach. Dłużej zachowają swoją świeżość.
- Świeży ser biały nie będzie się kruszył przy krojeniu, jeśli ostrze noża owiniesz pergaminem.
- Żółty ser nie będzie przypalał się podczas pieczenia, jeśli skropisz go lekko oliwą.
- Biały ser nie spleśnieje, jeśli będziesz go przechowywać w zamkniętym pojemniku z kostką cukru. Ser pozostanie długo wilgotny i świeży.
- Topiony ser idealnie pasuje do zupy, aby nabrała odpowiedniego smaku oraz aby się lekko zagęściła. Ser również znakomicie zagęści sos.
- Jeśli zważy się ser przeznaczony do sernika, miskę z serem należy postawić na parze i utrzeć go.
- Aby móc wykorzystać przypalone mleko, należy dosypać szczyptę soli i ponownie je zagotować. Mleko odzyska swój poprzedni smak i będzie się nadawać do dalszego wykorzystania.
- Aby na powierzchni mleka podczas gotowania nie utworzył się kożuszek, wrzućmy do mleka kostkę lodu.
Komentarze 0