Strefa
wiedzy
Przydatne triki kulinarne - PORADY OGÓLNE
1095
0
- Żeby na budyniu nie utworzył się kożuch, wystarczy, że posypiesz go na wierzchu odrobiną cukru.
- Jeśli chcesz dłużej zachować świeżość chleba, włóż do pojemnika, w którym go przechowujesz, świeże jabłko.
- Aby tłuszcz nie pryskał z patelni, dodaj do niego szczyptę soli.
- Świeże zioła włóż do foliowych woreczków i wstaw do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość.
- Aby pozbyć się zapachu czosnku z ust, pożuj przez chwilę kilka listków natki pietruszki lub zjedz kawałek jabłka.
- Dodana do zupy lub sosu śmietana nie zwarzy się, jeśli dolejemy do niej odrobinę świeżego, słodkiego mleka.
- Liście laurowe, rozmaryn i tymianek dodajemy na początku gotowania – wzmocnią smak naszej potrawy. Natomiast bazylię, szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki lepiej dodawać pod koniec – długie gotowanie sprawia, że są mniej aromatyczne.
- Jeśli sos jest za jasny, możesz dodać do niego szczyptę zmielonej kawy. Nada ona sosowi ciemniejszego koloru i wyrafinowanego smaku.
- Do rozrzedzenia sosów idealnie nadaje się woda z ziemniaków.
- Jeśli sos jest za słony, dodaj do niego wina, mleka, śmietany lub po prostu wody.
- Aby rosół miał klarowny kolor, wystarczy, że do garnka włożysz umyta łuskę od cebuli.
Komentarze 0