Przydatne triki kulinarne - RYBY

0
  • Ryby przed smażeniem natrzyj sokiem z cytryny. Sprawi to, że ich mięso będzie bardziej delikatne.
  • Rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli 10 minut przed przygotowaniem skropisz ją octem i odstawisz na 10 minut.
  • Żeby ryba szybciej się rozmroziła, wystarczy, że zalejesz ją mlekiem lub mineralną wodą gazowaną.
  • Ryby zawsze smaż bez przykrycia. Będą wtedy chrupkie.
  • Nigdy nie smaż na jednej patelni różnych rodzajów ryb. Każda ma swój własny zapach i smak, a mięso ryby szybko wchłania wszelkie aromaty podczas smażenia.
  • Aby pozbyć się mulistego posmaku ryby, włóż ją do mleka z pieprzem na 2 godziny lub natrzyj sokiem z cytryny.
  • Aby nadać rybie ładny kolor i ciekawy smak, posyp ją przed smażeniem odrobiną słodkiej papryki.
  • Panierka będzie się lepiej trzymała na rybie, jeśli do „roztrzepanego” jajka dodamy 1 łyżeczkę oleju.
  • Aby gotowana ryba była jędrna, wrzuć ją do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżki soli i 2 łyżek octu.
  • Ryby pieczone warto doprawić gałązką koperku lub zielonej pietruszki, a także dodać do nich warzywa (marchew, pietruszkę, seler, cebulę).

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background