Strefa
wiedzy
Przydatne triki kulinarne - WARZYWA
1132
0
- Jeśli nie lubisz zapachu kalafiora lub kapusty podczas gotowania, wrzuć do garnka z gotującymi się warzywami kawałek suchej skórki od chleba. Wyjmij ją po około 2 minutach. Wtedy zapach nie będzie tak intensywny.
- Żeby podkreślić smak kalafiora, gotuj go w mleku z dodatkiem łyżki cukru. Będzie miał on wtedy kremowy i delikatny smak.
- Żeby nasze brokuły nie straciły swojego pięknego koloru, pod koniec gotowania dodaj do wody 2 łyżeczki soku z cytryny. Pamiętaj też, żeby nie gotować ich pod przykryciem.
- Wszelkiego rodzaju zielone warzywa, np. fasolkę, brukselkę czy brokuły zawsze po ugotowaniu przelewaj zimną wodą. Zachowają wtedy swój piękny kolor.
- Jeśli zwiędła ci sałata, wystarczy, że włożysz ją na kilka minut do lodowatej wody z kilkoma kostkami lodu.
- Sałatę zawsze rwij ręcznie, nigdy nie krój nożem, bo zgorzknieje.
- Dla wzmocnienia smaku gotowanych warzyw, w czasie gotowania warto dodać do nich odrobiny cukru.
- Dla zachowania jak największej ilości wartości odżywczych, warzywa wrzucamy do gotującej się wody.
- Aby usunąć gorycz charakterystyczną dla takich warzyw jak brukselka czy por, w czasie ich gotowania należy dodać mleka.
- Skórka z pomidorów zejdzie jeszcze szybciej, jeśli zaraz po ich sparzeniu zanurzysz je na chwilę w zimnej wodzie.
- Żeby grzyby, np. pieczarki, zachowały swój ładny kolor w sałatce czy surówce, skrop je sokiem z cytryny. Sprawi to, że nie ściemnieją. Tak samo możesz postąpić w przypadku jabłek, gruszek, bananów oraz selera.
Komentarze 0