Przydatne triki kulinarne - PORADY OGÓLNE

0
  • Żeby na budyniu nie utworzył się kożuch, wystarczy, że posypiesz go na wierzchu odrobiną cukru.
  • Jeśli chcesz dłużej zachować świeżość chleba, włóż do pojemnika, w którym go przechowujesz, świeże jabłko.
  • Aby tłuszcz nie pryskał z patelni, dodaj do niego szczyptę soli.
  • Świeże zioła włóż do foliowych woreczków i wstaw do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość.
  • Aby pozbyć się zapachu czosnku z ust, pożuj przez chwilę kilka listków natki pietruszki lub zjedz kawałek jabłka.
  • Dodana do zupy lub sosu śmietana nie zwarzy się, jeśli dolejemy do niej odrobinę świeżego, słodkiego mleka.
  • Liście laurowe, rozmaryn i tymianek dodajemy na początku gotowania – wzmocnią smak naszej potrawy. Natomiast bazylię, szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki lepiej dodawać pod koniec – długie gotowanie sprawia, że są mniej aromatyczne.
  • Jeśli sos jest za jasny, możesz dodać do niego szczyptę zmielonej kawy. Nada ona sosowi ciemniejszego koloru i wyrafinowanego smaku.
  • Do rozrzedzenia sosów idealnie nadaje się woda z ziemniaków.
  • Jeśli sos jest za słony, dodaj do niego wina, mleka, śmietany lub po prostu wody.
  • Aby rosół miał klarowny kolor, wystarczy, że do garnka włożysz umyta łuskę od cebuli.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background