Aromatyczna brukselka z papryczką chili i granatem

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Czas całkowity: 25 min
Ilość porcji: 2
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • opakowanie brukselki Poltino
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 papryczka chili (posiekana drobno)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 50 g ziaren granatu
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie brukselki:

    • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    • Rozmrożone brukselki przekrój na połówki i wymieszaj z 1 łyżką oliwy, solą oraz pieprzem.
    • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojoną stroną do dołu.
    • Piecz przez około 20-25 minut, aż brukselki będą złociste i lekko chrupiące.
  2. Podsmażenie dodatków:

    • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z masłem.
    • Dodaj czosnek i chili, smaż krótko na małym ogniu, aż uwolnią aromat.
    • Dodaj upieczoną brukselkę i syrop klonowy lub miód, mieszając, aby równomiernie pokryć warzywa.
  3. Dekoracja i podanie:

    • Przełóż brukselkę na talerz.
    • Posyp ziarnami granatu i świeżą natką pietruszki.
    • Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy kasz.

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background