Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 600 gramów polędwicy wołowej
- 250 gramów pieczarek Poltino
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka śmietany 18 proc.
- 1 łyżka mąki
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę.
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Smażyć mięso doprawione solą i pieprzem mięso (najlepiej robić to partiami), przełożyć do miski.
- Rozgrzać na patelni pozostały olej.
- Wrzucić pieczarki, zrumienić je lekko.
- Dodać cebulę i paprykę, smażyć 2-3 minuty.
- Wlać bulion, doprawić musztardą, gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Do sosu z pieczarkami włożyć mięso.
- Mąkę dokładnie rozetrzeć ze śmietaną, ostrożnie wymieszać z potrawą.
- Gotować 4 minuty na małym ogniu, stale mieszając.
- Doprawić do smaku, dodać wędzoną paprykę.
- Koperek opłukać, posiekać, posypać danie pod koniec gotowania.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0