Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie brokułów Poltino
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 1 papryczka chilli
- 150 ml śmietany kremówki
- 120 gramów sera pleśniowego typu brie
- 2 żółtka
- 100 gramów tartego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Brokuły wyjąć z opakowania i wyłożyć na durszlak.
- Następnie przelać je gorącą wodą.
- Cebule i pomidory pokroić w plastry.
- Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Papryczkę chilli pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobne plastry.
- Śmietanę należy wymieszać z żółtkami oraz tartym parmezanem i czosnkiem.
- Dodać również mieloną ostrą i słodką paprykę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Rozłożyć różyczki brokuła oraz pokrojony w plastry ser pleśniowy.
- Całość zalać przygotowaną masą śmietanową.
- Na wierzch ułożyć plastry pomidorów, cebuli oraz papryczki chilli.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 – 40 minut.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0