Brokuły pod pierzynką

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie brokułów Poltino
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryczka chilli
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 120 gramów sera pleśniowego typu brie
  • 2 żółtka
  • 100 gramów tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Brokuły wyjąć z opakowania i wyłożyć na durszlak.
  • Następnie przelać je gorącą wodą.
  • Cebule i pomidory pokroić w plastry.
  • Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Papryczkę chilli pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobne plastry.
  • Śmietanę należy wymieszać z żółtkami oraz tartym parmezanem i czosnkiem.
  • Dodać również mieloną ostrą i słodką paprykę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  •  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Rozłożyć różyczki brokuła oraz pokrojony w plastry ser pleśniowy.
  • Całość zalać  przygotowaną masą śmietanową.
  • Na wierzch ułożyć plastry pomidorów, cebuli oraz papryczki chilli.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 – 40 minut.

Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background