Brokuły pod pierzynką

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

- 1 opakowanie brokułów Poltino
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 1 papryczka chilli
- 150 ml śmietany kremówki
- 120 gramów sera pleśniowego typu brie
- 2 żółtka
- 100 gramów tartego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuły wyjąć z opakowania i wyłożyć na durszlak. Następnie przelać je gorącą wodą.
Cebule i pomidory pokroić w plastry. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chilli pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobne plastry.

Śmietanę należy wymieszać z żółtkami oraz tartym parmezanem i czosnkiem. Dodać również mieloną ostrą i słodką paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć różyczki brokuła oraz pokrojony w plastry ser pleśniowy. Całość zalać  przygotowaną masą śmietanową. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów, cebuli oraz papryczki chilli. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 – 40 minut.

Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background