Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu muszle duże
- 250 gramów sera ricotta
- 1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego Poltino (liście krojone porcjowane)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Makaron muszle należy ugotować al dente. Następnie odlać i ostudzić.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek i wrzucić drobno posiekaną cebulę.
- Zeszklić i dodać drobno posiekany czosnek.
- Smażyć razem około 3 minut.
- Dodać szpinak i smażyć około 5 minut.
- Dodać gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
- Do rondelka wlać passatę pomidorową i zagotować.
- Doprawić cukrem, bazylią i oregano oraz solą i pieprzem.
- Gotować jeszcze przez 3 minuty. Odstawić do ostudzenia.
- Szpinak wymieszać z serem ricotta i nadziewać muszle.
- Ustawiać je w naczyniu żaroodpornym w niewielkiej odległości od siebie.
- Na koniec wylać sos pomidorowy do naczynia.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0