Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 12 sztuk rurek makaronu cannelloni
- 400 g mrożonego szpinaku Poltino
- 200 g sera feta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 600 ml mleka
- 100 g parmezanu
- olej do wysmarowania formy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Szpinak umieść na patelni i smaż do momentu, aż się rozmrozi i będzie miał zwartą konsystencję.
- Odstaw do ostudzenia.
- Ser feta przeciśnij przez praskę do sera i dodaj do ostudzonego szpinaku.
- Dodaj drobno posiekany czosnek, jajko, sól i pieprz.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Przygotowanym farszem wypełnij rurki do canelloni.
- W garnku rozpuść masło i połącz je z mąką, cały czas energicznie mieszając, aż wszystko się ładnie połączy ze sobą.
- W następny kroku cały czas mieszając, dolewaj powoli mleka.
- Musisz uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Na koniec dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Wymieszaj i zdejmij z gazu.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę sosu beszamelowego i wyłóż na nim nadziane rurki canelloni.
- Resztą sosu wysmaruj wierzch canelloni.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40 minut.
- Na 10 minut przed końcem posyp wierzch startym parmezanem.
Smacznego :)
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0