Cannelloni ze szpinakiem

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 12 sztuk rurek makaronu cannelloni
  • 400 g mrożonego szpinaku Poltino
  • 200 g sera feta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 600 ml mleka
  • 100 g parmezanu
  • olej do wysmarowania formy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Szpinak umieść na patelni i smaż do momentu, aż się rozmrozi i będzie miał zwartą konsystencję.
  • Odstaw do ostudzenia.
  • Ser feta przeciśnij przez praskę do sera i dodaj do ostudzonego szpinaku.
  • Dodaj drobno posiekany czosnek, jajko, sól i pieprz.
  • Wymieszaj do połączenia składników.
  • Przygotowanym farszem wypełnij rurki do canelloni.
  • W garnku rozpuść masło i połącz je z mąką, cały czas energicznie mieszając, aż wszystko się ładnie połączy ze sobą.
  • W następny kroku cały czas mieszając, dolewaj powoli mleka.
  • Musisz uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • Na koniec dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Wymieszaj i zdejmij z gazu.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę sosu beszamelowego i wyłóż na nim nadziane rurki canelloni.
  • Resztą sosu wysmaruj wierzch canelloni.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  • Na 10 minut przed końcem posyp wierzch startym parmezanem.

Smacznego :)

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background