Ciasto drożdżowe z czarną porzeczką

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie czarnych porzeczek Poltino
  • 170 gramów mąki 
  • 10 gramów suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 30 gramów rozpuszczonego i ostudzonego mleka
  • cukier puder na wierzch

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołek i wsypać drożdże.
  • Następnie zasypać je cukrem, cukrem waniliowym i całość zalać ciepłym mlekiem.
  • Przykryć ścierką i zostawić na około 30 minut.
  • Po tym czasie wbić do środka jajko, dodać szczyptę soli i wlać ostudzone masło.
  • Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
  • Tak przygotowane ciasto, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch wysypujemy czarną porzeczkę i odstawiamy jeszcze na 15 minut. 
  • Przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background