Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie czarnych porzeczek Poltino
- 170 gramów mąki
- 10 gramów suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 gramów rozpuszczonego i ostudzonego mleka
- cukier puder na wierzch
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołek i wsypać drożdże.
- Następnie zasypać je cukrem, cukrem waniliowym i całość zalać ciepłym mlekiem.
- Przykryć ścierką i zostawić na około 30 minut.
- Po tym czasie wbić do środka jajko, dodać szczyptę soli i wlać ostudzone masło.
- Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
- Tak przygotowane ciasto, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch wysypujemy czarną porzeczkę i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
- Przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0