Ciasto drożdżowe z jagodami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

30 gramów świeżych drożdży
pół szklanki cukru drobnego
3 szklanki mąki tortowej
110 ml mleka
3 jajka
szczypta soli
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18%
1 opakowanie jagód Poltino
Kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki zimnego masła
3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdże umieścić w misce. Następnie dodać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru  oraz szczyptę soli. Całość zalać podgrzanym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie wymieszać i dodać resztę mąki i cukier. Przelać do miski i dodać jajka oraz śmietanę. Wyrobić ciasto ręcznie. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozcierając w palcach stworzyć grudkowataą strukturę.
Kwadratową formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wsypać połowę jagód i wyłożyć ciasto. Dokładnie rozprowadzić je po całej formie. Resztę jagód wysypać na wierzch razem z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background