Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 30 gramów świeżych drożdży
- pół szklanki cukru drobnego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 110 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18%
- 1 opakowanie jagód Poltino
- Kruszonka:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki zimnego masła
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Drożdże umieścić w misce.
- Następnie dodać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli.
- Całość zalać podgrzanym mlekiem.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Następnie wymieszać i dodać resztę mąki i cukier.
- Przelać do miski i dodać jajka oraz śmietanę.
- Wyrobić ciasto ręcznie.
- Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozcierając w palcach stworzyć grudkowataą strukturę.
- Kwadratową formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Na dno wsypać połowę jagód i wyłożyć ciasto.
- Dokładnie rozprowadzić je po całej formie.
- Resztę jagód wysypać na wierzch razem z kruszonką.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0