Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 150 g masła
- 125 ml mleka
- 2 jaja
- 21 g świeżych drożdży
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 13 łyżek cukru
- 500 g mrożonych truskawek Poltino
- 2–3 łyżki płatków kukurydzianych
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Truskawki rozmrozić na sitku, by osączyć je z nadmiaru soku.
- Podgrzać 75 ml mleka z 25 g masła, ostudzić.
- Dodać drożdże, łyżkę cukru, wymieszać.
- Do miski przesiać połowę mąki, dodać 4 łyżki cukru, mleko z drożdżami i wyrobić.
- Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe mleko, jajo i wyrobić.
- Ciasto przykryć i odstawić na pół godziny.
- Pozostałą mąkę przesiać do miski ze szczyptą proszku do pieczenia i szczyptą soli.
- Dodać pozostały cukier, wymieszać. Rozpuścić 125 g masła, ostudzić.
- Dodać do mąki razem z żółtkiem jaja i wyrobić ręką, by powstała posypka.
- Na koniec połączyć z płatkami kukurydzianymi i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.
- Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
- Ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy i na wierzch ułożyć truskawki.
- Całość posypać kruszonką z płatkami kukurydzianymi.
- Piec około 35 minut w 175ºC. Ciasto wyjąć z tortownicy i ostudzić.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0