Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki masła, miękkiego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki czerwonej porzeczki Poltino, mrożonej (rozmrożonej i osuszonej)
- Kilka gałązek świeżej czerwonej porzeczki
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i oprósz mąką formę do pieczenia o średnicy około 23 cm.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
- W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy.
- Na przemian dodawaj mieszankę mąki i mleko, zaczynając i kończąc na mące. Mieszaj tylko do połączenia składników.
- Delikatnie wmieszaj czerwoną porzeczkę Poltino.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz przez 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste i patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
- Posyp ciasto cukrem pudrem.
- Udekoruj ciasto gałązkami świeżej czerwonej porzeczki przed podaniem.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0