Ciasto z Czerwoną Porzeczką

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki czerwonej porzeczki Poltino, mrożonej (rozmrożonej i osuszonej)
Dekoracja:
  • Kilka gałązek świeżej czerwonej porzeczki
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:
  • Nagrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i oprósz mąką formę do pieczenia o średnicy około 23 cm.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  • W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Na przemian dodawaj mieszankę mąki i mleko, zaczynając i kończąc na mące. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  • Delikatnie wmieszaj czerwoną porzeczkę Poltino.
Pieczenie:
  • Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz przez 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste i patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
  • Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Dekoracja i podanie:
  • Posyp ciasto cukrem pudrem.
  • Udekoruj ciasto gałązkami świeżej czerwonej porzeczki przed podaniem.
Smacznego!

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background