Nasze sprawdzone przepisy
Ciasto z pianką z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 10
Poltino Przepisy kulinarne 224
0
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 gramów cukru
- 160 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Mus porzeczkowy:
- 1 opakowanie czarnych porzeczek Poltino
- 1 galaretka o smaku wiśniowym
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 150 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 galaretka o smaku jagodowym
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Podczas ubijania, stopniowo, dodawać cukier.
- Gdy masa będzie już zwarta, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać masę jajeczną i dokładnie połączyć składniki, mieszając je łyżką.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do kwadratowej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 20 minut.
- Gotowy biszkopt, odstawić do ostygnięcia. Następnie podzielić go na dwa blaty.
- Do garnka wrzucić czarne porzeczki, zasypać je cukrem i wlać 30 ml wody. Gotować, aż powstanie konsystencja marmolady. Odstawić do ostudzenia. Następnie zblendować.
- Do 120 ml gorącej wody, dodać galaretkę wiśniową oraz żelatynę. Całość dokładnie wymieszać.
- Gdy galaretka nieco przestygnie dodajemy mus z czarnej porzeczki i mieszamy.
- Mus wykładamy na blat biszkoptu i przykrywamy drugim blatem.
- Galaretkę jagodową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy nieco stężeje, wylewamy ją na wierzchni blat, wysypany odrobiną czarnych porzeczek. Całość wstawiamy do lodówki na noc.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0