Ciasto z pianką z czarnej porzeczki

Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 85 min
Ilość porcji: 10
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 gramów cukru
  • 160 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Mus porzeczkowy:

  • 1 opakowanie czarnych porzeczek Poltino
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka o smaku jagodowym

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Podczas ubijania, stopniowo, dodawać cukier.
  • Gdy masa będzie już zwarta, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać masę jajeczną i dokładnie połączyć składniki, mieszając je łyżką.
  • Tak przygotowaną masę przełożyć do kwadratowej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 20 minut.
  • Gotowy biszkopt, odstawić do ostygnięcia. Następnie podzielić go na dwa blaty.
Mus porzeczkowy.
  • Do garnka wrzucić czarne porzeczki, zasypać je cukrem i wlać 30 ml wody. Gotować, aż powstanie konsystencja marmolady. Odstawić do ostudzenia. Następnie zblendować.
  • Do 120 ml gorącej wody, dodać galaretkę wiśniową oraz żelatynę. Całość dokładnie wymieszać.
  • Gdy galaretka nieco przestygnie dodajemy mus z czarnej porzeczki i mieszamy.
  • Mus wykładamy na blat biszkoptu i przykrywamy drugim blatem.
  • Galaretkę jagodową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy nieco stężeje, wylewamy ją na wierzchni blat, wysypany odrobiną czarnych porzeczek. Całość wstawiamy do lodówki na noc.
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background