Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
- 100 gramów zimnego masła
- 200 gramów mąki pszennej
- 70 gramów cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie wiśni Poltino
- 90 gramów zimnego masła
- 2 żółtka
- 100 gramów cukru
- 150 gramów mąki
Sposób przygotowania:
Kruszonka:
- Masło posiekać i dodać mąkę oraz cukier.
- Wbić dwa żółtka i całość wyrobić.
- Zbić w kulkę i zawinąć w folię.
- Włożyć do lodówki na 15 minut.
- Masło posiekać.
- Dodać mąkę i pozostałe składniki.
- Wyrobić ciasto.
- Gotowe ciasto przełożyć na okrągłą formę i dokładnie ją nim wylepić.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcji góra-dół i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wysypać na nie wiśnie.
- Wierzch wiśnie posypać startą na tarce kruszonką.
- Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 40 minut.
- Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0