Ciasto z wiśniami i kruszonką

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Ciasto:
  • 100 gramów zimnego masła
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie wiśni Poltino
Kruszonka:
  • 90 gramów zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 100 gramów cukru
  • 150 gramów mąki

Sposób przygotowania:

Kruszonka:
  • Masło posiekać i dodać mąkę oraz cukier.
  • Wbić dwa żółtka i całość wyrobić.
  • Zbić w kulkę i zawinąć w folię.
  • Włożyć do lodówki na 15 minut.
Ciasto:
  • Masło posiekać.
  • Dodać mąkę i pozostałe składniki.
  • Wyrobić ciasto.
  • Gotowe ciasto przełożyć na okrągłą formę i dokładnie ją nim wylepić.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcji góra-dół i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wysypać na nie wiśnie.
  • Wierzch wiśnie posypać startą na tarce kruszonką.
  • Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 40 minut.
  • Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background