Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
100 gramów zimnego masła
200 gramów mąki pszennej
70 gramów cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie wiśni Poltino
Kruszonka:
90 gramów zimnego masła
2 żółtka
100 gramów cukru
150 gramów mąki
100 gramów zimnego masła
200 gramów mąki pszennej
70 gramów cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie wiśni Poltino
Kruszonka:
90 gramów zimnego masła
2 żółtka
100 gramów cukru
150 gramów mąki
Sposób przygotowania:
Kruszonka:
Masło posiekać i dodać mąkę oraz cukier. Wbić dwa żółtka i całość wyrobić. Zbić w kulkę i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 15 minut.
Ciasto:
Masło posiekać. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przełożyć na okrągłą formę i dokładnie ją nim wylepić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcji góra-dół i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wysypać na nie wiśnie. Wierzch wiśnie posypać startą na tarce kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego :)
Masło posiekać i dodać mąkę oraz cukier. Wbić dwa żółtka i całość wyrobić. Zbić w kulkę i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 15 minut.
Ciasto:
Masło posiekać. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przełożyć na okrągłą formę i dokładnie ją nim wylepić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcji góra-dół i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wysypać na nie wiśnie. Wierzch wiśnie posypać startą na tarce kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego :)
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0