Nasze sprawdzone przepisy
Coq au Vin z Pieczarkami
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 75 min
Ilość porcji: 4
Poltino Przepisy kulinarne 65
0
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 200 g pieczarek Poltino (mrożone)
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
- 500 ml czerwonego wina (najlepiej Burgund)
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki, posiekana (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie składników:
- Rozgrzej olej w dużym, głębokim rondlu na średnim ogniu. Dodaj boczek i smaż, aż będzie chrupiący. Wyjmij boczek i odstaw na bok.
- Na tym samym tłuszczu obsmaż udka kurczaka na złoty kolor z obu stron. Przypraw solą i pieprzem. Wyjmij kurczaka i odstaw.
- Przygotowanie warzyw:
- Dodaj do rondla masło i zeszklij cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pieczarki Poltino i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
- Przygotowanie sosu:
- Wymieszaj mąkę z warzywami, gotując przez 1-2 minuty, aby zniknął surowy smak mąki.
- Dodaj wino i bulion, mieszając, aby połączyć wszystkie składniki. Dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe i tymianek. Doprowadź do wrzenia.
- Gotowanie kurczaka:
- Włóż kurczaka z powrotem do rondla wraz z boczkiem. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos zgęstnieje.
- Podanie:
- Przed podaniem posyp danie świeżą natką pietruszki.
- Podawaj gorące, najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa lub z puree ziemniaczanym.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0