Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 190 g mąki pszennej
- 150 g malin Poltino
- 150 g jagód Poltino
- 20 g kakao
- szczypta soli
- 5 g suchych drożdży
- 4 jajka
- 280 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka brandy lub rumu
- 150 g śmietany kremówki 30 proc.
Składniki na polewę
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- drobne owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- Czekoladę posiekać.
- Do jednej miski przesiać mąkę ze szczyptą soli, kakao i dodać drożdże.
- W drugiej misce ubić jajka z cukrem pudrem na puch.
- Delikatnie połączyć z suchymi składnikami.
- Dodać czekoladę, masło, a na końcu brandy i śmietanę. Wrzuć jagody oraz maliny i lekko wymieszać.
- Formę keksówki o dł. 23 cm natłuścić i wysiać mąką.
- Przelać do niej ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Piec przez ok. 50 minut - do suchego patyczka.
- Chwilę ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem przenieść na kratkę kuchenną i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Czekoladę na polewę rozpuścić z masłem w gorącej kąpieli wodnej.
- Polać nią ciasto i odstawić do stężenia
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0