Delikatne risotto z bobem i grillowanym serem pleśniowym

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • Półtorej szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół szklanki białego wina
  • Pół szklanki zielonego groszku Poltino
  • Szklanka bobu Poltino
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 gram gorgonzoli
  • Masło
  • Oliwa z oliwek
  • 2 krążki ulubionego sera pleśniowego
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Cebulę należy obrać i pokroić w drobna kostkę.
  • Następni zeszklić ją na 1 łyżce oliwy w rondelku.
  • Po 2 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Po około 2 minutach, całość przesunąć na jedną stronę garnka i dodać 1 łyżkę masła.
  • Rozpuścić i wymieszać z cebula i czosnkiem. 
  • Do rondelka wrzucić ryż i dokładnie go obsmażyć.
  • Wlać wino i gotować około 6 minut, aż wino odparuje.
  • Następnie dodać groszek i bób. Dodać sól i pieprz według własnego smaku.
  • Do tak przygotowanych składników wlewać po pół szklanki bulionu i gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
  • Po około 15 minutach dodać kolejną porcję bulionu.
  • Ryż musi wchłonąć bulion, a jego reszta powinna odparować.
  • Na koniec dodać startą na tarce gorgonzolę, zdjąć całość z ognia i wymieszać.
  • Przełożyć na talerz i na górze umieścić, zgrillowany wcześniej krążek ulubionego sera pleśniowego.

Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background