Delikatne risotto z bobem i grillowanym serem pleśniowym

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Półtorej szklanki ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
Pół szklanki białego wina
Pół szklanki zielonego groszku Poltino
Szklanka bobu Poltino
500 ml bulionu warzywnego
50 gram gorgonzoli
Masło
Oliwa z oliwek
2 krążki ulubionego sera pleśniowego
Sól
pieprz
 

Sposób przygotowania:

Cebulę należy obrać i pokroić w drobna kostkę. Następni zeszklić ją na 1 łyżce oliwy w rondelku. Po 2 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 2 minutach, całość przesunąć na jedną stronę garnka i dodać 1 łyżkę masła. Rozpuścić i wymieszać z cebula i czosnkiem. 

Do rondelka wrzucić ryż i dokładnie go obsmażyć. Wlać wino i gotować około 6 minut, aż wino odparuje. Następnie dodać groszek i bób. Dodać sól i pieprz według własnego smaku.
Do tak przygotowanych składników wlewać po pół szklanki bulionu i gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach dodać kolejną porcję bulionu. Ryż musi wchłonąć bulion, a jego reszta powinna odparować.

Na koniec dodać startą na tarce gorgonzolę, zdjąć całość z ognia i wymieszać. Przełożyć na talerz i na górze umieścić, zgrillowany wcześniej krążek ulubionego sera pleśniowego.

Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background