Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- Półtorej szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Pół szklanki białego wina
- Pół szklanki zielonego groszku Poltino
- Szklanka bobu Poltino
- 500 ml bulionu warzywnego
- 50 gram gorgonzoli
- Masło
- Oliwa z oliwek
- 2 krążki ulubionego sera pleśniowego
- Sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę należy obrać i pokroić w drobna kostkę.
- Następni zeszklić ją na 1 łyżce oliwy w rondelku.
- Po 2 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po około 2 minutach, całość przesunąć na jedną stronę garnka i dodać 1 łyżkę masła.
- Rozpuścić i wymieszać z cebula i czosnkiem.
- Do rondelka wrzucić ryż i dokładnie go obsmażyć.
- Wlać wino i gotować około 6 minut, aż wino odparuje.
- Następnie dodać groszek i bób. Dodać sól i pieprz według własnego smaku.
- Do tak przygotowanych składników wlewać po pół szklanki bulionu i gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
- Po około 15 minutach dodać kolejną porcję bulionu.
- Ryż musi wchłonąć bulion, a jego reszta powinna odparować.
- Na koniec dodać startą na tarce gorgonzolę, zdjąć całość z ognia i wymieszać.
- Przełożyć na talerz i na górze umieścić, zgrillowany wcześniej krążek ulubionego sera pleśniowego.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0