Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Składniki:
- 1 opakowanie malin Poltino
- 1 opakowanie jagód Poltino
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie herbatników pełnoziarnistych
- 2 łyżki masła, roztopionego
- Świeże liście mięty do dekoracji
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie spodu
Zmiksuj herbatniki w malakserze, aż uzyskasz drobne okruchy. Dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż masa stanie się lekko lepka. Wyłóż nią dno formy (najlepiej prostokątnej) i dociskaj, aby utworzyć równomierny spód. Wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa stężała. - Krem z mascarpone
W dużej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem, a następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną, mieszając szpatułką do uzyskania gładkiej, puszystej masy. - Warstwowanie deseru
Wyjmij spód z lodówki i nałóż połowę kremu z mascarpone. Na kremie rozłóż równomiernie część rozmrożonych malin i jagód Poltino. Przykryj kolejną warstwą herbatników, a następnie nałóż resztę kremu. Na wierzchu ułóż pozostałe owoce, tworząc kolorową, owocową dekorację. - Chłodzenie
Wstaw torcik do lodówki na minimum 2 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły, a deser stężał. - Podanie
Przed podaniem udekoruj deser liśćmi świeżej mięty i posyp delikatnie cukrem pudrem.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0