Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 250 gramów maki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Dodatki:
- Szklanka pieczarek Poltino
- 10 plasterków salami
- Pół cebuli
- Pół szklanki tartego parmezanu
- 1 opakowanie passaty pomidorowej z bazylią
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Drożdże należy rozpuścić w 60 ml ciepłej wody oraz dodać cukier i 3 łyżki mąki.
- Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić wgłębienie, do którego stopniowo należy wlewać zaczyn drożdżowy, jednocześnie zagniatając ciasto.
- Dodać oliwę z oliwek i pozostała ilość wody.
- Zagnieść ciasto.
- Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Passatę pomidorową podgrzać i dodać cukier.
- Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
- Ostudzić.
- Ciasto podzielić na 3 części.
- 1 rozwałkować na pizzę, pozostałe dwie zamrozić na później.
- Na ciasto wyłożyć ostudzoną passatę.
- Posypać parmezanem i wyłożyć pieczarki, salami oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
- Wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piec przez około 10 – 12 minut.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0