Nasze sprawdzone przepisy
Dżem z Czerwonej Porzeczki z Mrożonych Owoców
Składniki:
- 500 g mrożonych czerwonych porzeczek marki Poltino
- 300 g cukru
- Sok z jednej cytryny
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie owoców:
Do garnka włóż mrożone czerwone porzeczki Poltino, dodaj wodę i sok z cytryny. Postaw na średnim ogniu i gotuj przez około 5-7 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. -
Dodanie cukru:
Dodaj cukier do owoców i gotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż dżem zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu. -
Sprawdzanie konsystencji:
Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, nałóż małą łyżeczkę dżemu na talerzyk i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Jeśli po przeciągnięciu palcem przez środek pozostanie ślad, oznacza to, że dżem jest gotowy. -
Przelewanie do słoików:
Gorący dżem przelej do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem, aby słoiki dobrze się zawekowały. Po ostygnięciu można przechowywać w chłodnym miejscu.
Nasze
składniki
![Brukselki - background](/themes/img/shape-6.png)
Komentarze 0