Nasze sprawdzone przepisy
Efektowne warstwowe deserki w szklankach z malinami i jagodami
Ilość porcji: 4
Poltino Przepisy kulinarne 14
0
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
Mus z owoców:
- 200 g malin Poltino (rozmrożone)
- 200 g jagód Poltino (rozmrożone)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub agaru
Krem waniliowy:
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód:
- 150 g czekoladowych herbatników (pokruszonych)
- 50 g roztopionego masła
Dekoracja:
- Świeże listki mięty
- Kakao do posypania
Sposób przygotowania:
-
Spód:
- Wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem.
- Rozłóż równą warstwę na dnie szklanek, delikatnie dociskając. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania kolejnych warstw.
-
Warstwa czekoladowa:
- Podgrzej śmietankę w rondelku, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Odstaw do przestygnięcia, a następnie wlej cienką warstwę na herbatnikowy spód. Odstaw do lodówki.
-
Mus z malin i jagód:
- Zblenduj maliny i jagody z cukrem pudrem na gładką masę.
- Rozpuść żelatynę w odrobinie ciepłej wody i dodaj do owocowego puree, mieszając dokładnie.
- Nałóż warstwę musu na stężałą czekoladową warstwę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krem waniliowy:
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
- Delikatnie połącz z mascarpone i ekstraktem waniliowym.
- Nałóż krem waniliowy na warstwę owocowego musu.
-
Dekoracja:
- Udekoruj deserki kleksami kremu, świeżymi malinami, jagodami i listkami mięty.
- Oprósz całość kakao dla efektu elegancji.
-
Chłodzenie:
- Wstaw deserki do lodówki na minimum 1 godzinę przed podaniem, aby warstwy dobrze się zestaliły.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0