Jagodowe Kruszonki

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 2 szklanki mrożonych jagód Poltino
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła, zimnego i pokrojonego w kostkę

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  • Dodaj zimne masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstaną drobne okruchy.
  • Dodaj jajko i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód formy do pieczenia (ok. 20x20 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie nadzienia:
  • W misce wymieszaj mrożone jagody Poltino z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny.
  • Rozprowadź równomiernie nadzienie jagodowe na cieście.
Przygotowanie kruszonki:
  • W misce wymieszaj mąkę i cukier.
  • Dodaj zimne masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstaną duże okruchy.
  • Posyp równomiernie kruszonkę na jagodowym nadzieniu.
Pieczenie:
  • Nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista, a nadzienie będzie bąbelkować.
  • PPo upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Podanie:
  • Pokrój na kwadraty i podawaj z odrobiną świeżych jagód oraz listkami mięty jako dekoracja.
Smacznego!

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background