Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 2 szklanki mrożonych jagód Poltino
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Dodaj zimne masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstaną drobne okruchy.
- Dodaj jajko i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód formy do pieczenia (ok. 20x20 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mrożone jagody Poltino z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny.
- Rozprowadź równomiernie nadzienie jagodowe na cieście.
- W misce wymieszaj mąkę i cukier.
- Dodaj zimne masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstaną duże okruchy.
- Posyp równomiernie kruszonkę na jagodowym nadzieniu.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista, a nadzienie będzie bąbelkować.
- PPo upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Pokrój na kwadraty i podawaj z odrobiną świeżych jagód oraz listkami mięty jako dekoracja.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0