Jagodowy Sernik na Zimno

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 240 min
Czas całkowity: 260 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: 547 na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g mrożonych jagód marki Poltino 
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Świeże jagody (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie spodu:
    Pokrusz herbatniki na drobne kawałki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Masę herbatnikową przełóż na dno tortownicy (średnica około 20 cm), równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki, aby spód stężał.

  • Przygotowanie żelatyny:
    W małej miseczce rozpuść żelatynę w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.

  • Przygotowanie masy jagodowej:
    W blenderze zmiksuj mrożone jagody Poltino z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, aż powstanie gładkie puree. W misce ubij śmietankę na sztywno, a następnie delikatnie wymieszaj ją z twarogiem i puree jagodowym. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszając, aby masa była jednolita.

  • Złożenie sernika:
    Gotową masę jagodowo-serową przełóż na schłodzony spód herbatnikowy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

  • Dekoracja:
    Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi jagodami oraz ewentualnie kwiatami jadalnymi, jak na zdjęciu, aby dodać eleganckiego wykończenia.

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background