Nasze sprawdzone przepisy
Jagodowy Sernik na Zimno
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g mrożonych jagód marki Poltino
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- Świeże jagody (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie spodu:
Pokrusz herbatniki na drobne kawałki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Masę herbatnikową przełóż na dno tortownicy (średnica około 20 cm), równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki, aby spód stężał. -
Przygotowanie żelatyny:
W małej miseczce rozpuść żelatynę w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. -
Przygotowanie masy jagodowej:
W blenderze zmiksuj mrożone jagody Poltino z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, aż powstanie gładkie puree. W misce ubij śmietankę na sztywno, a następnie delikatnie wymieszaj ją z twarogiem i puree jagodowym. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszając, aby masa była jednolita. -
Złożenie sernika:
Gotową masę jagodowo-serową przełóż na schłodzony spód herbatnikowy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał. -
Dekoracja:
Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi jagodami oraz ewentualnie kwiatami jadalnymi, jak na zdjęciu, aby dodać eleganckiego wykończenia.
Nasze
składniki

Komentarze 0