Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 500 gramów mąki
- 30 gramów drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka smalcu
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie jagód Poltino
- Pół opakowania kisielu jabłkowego
Sposób przygotowania:
- Do szklanki wlać 2 łyżki letniego mleka dodać szczyptę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże.
- Całość wymieszać, aż składniki ładnie się rozpuszczą.
- Odstawić na 10 minut.
- Jajka zmiksować z cukrem.
- Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, roztopiony i wystudzony smalec oraz masło, jogurt, resztę mleka i jajka.
- Zmiksować i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
- Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 cm i wykrawać kółka za pomocą szklanki.
- Jagody wymieszać z kisielem, W środek każdego kółka nakładać jagody i sklejać ciasto jak na pączki.
- Ułożyć na wysmarowanej smalcem blasze i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Piec około 20 – 25 minut, aż się ładnie zrumienieją na wierzchu.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0