Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
500 gramów mąki
30 gramów drożdży
3/4 szklanki mleka
2 jajka
2/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
pół szklanki cukru
1 opakowanie jagód Poltino
Pół opakowania kisielu jabłkowego
30 gramów drożdży
3/4 szklanki mleka
2 jajka
2/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
pół szklanki cukru
1 opakowanie jagód Poltino
Pół opakowania kisielu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Do szklanki wlać 2 łyżki letniego mleka dodać szczyptę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Całość wymieszać, aż składniki ładnie się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut.
Jajka zmiksować z cukrem.
Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, roztopiony i wystudzony smalec oraz masło, jogurt, resztę mleka i jajka. Zmiksować i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 cm i wykrawać kółka za pomocą szklanki.
Jagody wymieszać z kisielem, W środek każdego kółka nakładać jagody i sklejać ciasto jak na pączki. Ułożyć na wysmarowanej smalcem blasze i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 – 25 minut, aż się ładnie zrumienieją na wierzchu.
Smacznego
Jajka zmiksować z cukrem.
Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, roztopiony i wystudzony smalec oraz masło, jogurt, resztę mleka i jajka. Zmiksować i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 cm i wykrawać kółka za pomocą szklanki.
Jagody wymieszać z kisielem, W środek każdego kółka nakładać jagody i sklejać ciasto jak na pączki. Ułożyć na wysmarowanej smalcem blasze i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 – 25 minut, aż się ładnie zrumienieją na wierzchu.
Smacznego
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0