Jagodzianki idealne

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

500 gramów mąki
30 gramów drożdży
3/4 szklanki mleka
2 jajka
2/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
pół szklanki cukru
1 opakowanie jagód Poltino
Pół opakowania kisielu jabłkowego
 

Sposób przygotowania:

Do szklanki wlać 2 łyżki letniego mleka dodać szczyptę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Całość wymieszać, aż składniki ładnie się rozpuszczą.  Odstawić na 10 minut.
Jajka zmiksować  z cukrem.
 
Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, roztopiony i wystudzony smalec oraz masło, jogurt, resztę mleka i jajka. Zmiksować i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 cm i wykrawać kółka za pomocą szklanki.
 
Jagody wymieszać z kisielem, W środek każdego kółka nakładać jagody i sklejać ciasto jak na pączki. Ułożyć na wysmarowanej smalcem blasze i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 – 25 minut, aż się ładnie zrumienieją na wierzchu.

Smacznego

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background