Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 karp
- 1 szklanka marchewki krojonej Poltino
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu, sól
- 1 białko jajka
- listki natki pietruszki
- garść ugotowanego zielonego groszku Poltino
Sposób przygotowania:
- Karpia należy oprawić i obrać z łusek.
- Filet pokroić w dzwonki, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Rybi łeb, szkielet i płetwy umyć i zagotować w 1 l wody z marchewką, przypieczoną cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w ziarnach.
- Posolić do smaku, gotować ok. 1 godziny.
- Wywar przecedźić, a następnie zagotować z rozbitym białkiem (dzięki temu będzie klarowny).
- Dodać zielony groszek i 2 łyżki żelatyny.
- Wymieszać.
- Karpia ułożyć na głębszym półmisku, zalać wywarem.
- Gdy galareta stężeje, udekorować natką pietruszki.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0