Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie jagód Poltino
- Sól
- Cukier
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie.
- Następnie odcedźcie i przepuśćcie przez praskę do sera.
- Dodajcie do nich mąkę oraz jajka i wyróbcie ciasto.
- Gotowe ciasto podzielcie na porcje i z każdej z nich uformujcie na stolnicy wałek.
- Odcinajcie z niego 4 cm kawałki.
- Z każdego takiego kawałka uformujcie kulkę, spłaszczcie go dłonią i nałóżcie jagody.
- Posypcie odrobiną cukru i zalepcie jagody w środku kulki.
- Gotowe knedle wrzucajcie na osolony wrzątek i gotujcie, co jakiś czas mieszając, przez około 3 minuty od wypłynięcia knedli na wierzch.
- Róbcie to partiami, żeby knedle miały miejsce w garnku.
Podawajcie je ze śmietaną i cukrem.
Smacznego :)
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0