Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 130 gramów solonego miękkiego masła
- 250 gramów mąki pszennej
- 80 gramów cukru pudru
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
Dżem:
- 1 opakowanie malin Poltino
- 250 gramów cukru
- Pół opakowania cukru żelującego
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Dżem:
Smacznego
- Masło zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę.
- Następnie dodać jajko i ponownie miksować, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi.
- Musi powstać jednolite ciasto.
- Gotowe ciastorozwałkować przez papier do pieczenia.
- Następnie wykrawać kółka.
- W połowie kółek dodatkowo wykrawać dodatkowe, mniejsze kółko w środku.
- Pozostałe kółka również upiec, będą jako dodatkowe ciasteczka.
- Tak przygotowane rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piec około 5 – 10 minut. Następnie wyciągnąć i ostudzić.
Dżem:
- Maliny wrzucić do garnka i dodać odrobinę wody.
- Zasypać zwykłym cukrem oraz cukrem żelującym.
- Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Cały czas mieszając, gotować jeszcze około 2 – 3 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
- Ciasteczka bez wykrojonych gwiazdek posmarować gotowym, ostudzonym dżemem i nałożyć na niego ciasteczko z kółkiem w środku.
- Tak przygotowane zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia będą smakować idealne.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0