Nasze sprawdzone przepisy
Kotleciki z bobu i ciecierzycy
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 35 min
Ilość porcji: 20
Poltino Przepisy kulinarne 308
0
Składniki:
- 1 opakowanie bobu Poltino
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 250 gramów bułki tartej
- Pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- Sól i pieprz
- 300 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować do miękkości, według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i ostudzić.
- Ciecierzycę odsączyć i wrzucić do misy blendera. Dodać ostudzony bób i całość zblendować.
- Masę z blendera przełożyć do miski i dodać 1 jajko, mieloną wędzoną paprykę, drobno posiekaną natkę, curry i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Całość wymieszać i wyrobić jednolitą masę.
- Formować kuleczki, które namoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Wrzucić na rozgrzany w rondelku olej i smażyć około 3 minut, aż będą ładnie rumiane. Wyciągnąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0