Kremowy sernik z wiśniami

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 55 min
Ilość porcji: 10
Kalorii: W 1 porcji 483 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie wiśni Poltino
  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 250 gramów mąki
  • 200 gramów masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 125 gramów cukru
  • 50 gramów cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
  • Wymieszać.
  • Następnie dodać masło i zagnieść na jednolitą masę.
  • Na koniec dodać żółtka oraz szczyptę soli i ponownie zagnieść.
  • Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika na około 40 minut. 
  •  Formę do pieczenia posmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
  • Wyjąć ciasto z zamrażalnika i wylepić nim formę.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
  •  Masło rozpuścić w rondelku.
  • Ser zmiksować z jajkiem, dodać cukier, ostudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Zmiksować całość.
  • Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć w niej wiśnie, lekko je wciskając w masę.
  • Piec w 180°C przez 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią.
 
Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background