Nasze sprawdzone przepisy
Kremowy sernik z wiśniami
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 55 min
Ilość porcji: 10
Kalorii: W 1 porcji 483 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 104
0
Składniki:
1 opakowanie wiśni Poltino
0,5 kg twarogu sernikowego
250 gramów mąki
200 gramów masła
2 jajka
3 żółtka
125 gramów cukru
50 gramów cukru pudru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 kg twarogu sernikowego
250 gramów mąki
200 gramów masła
2 jajka
3 żółtka
125 gramów cukru
50 gramów cukru pudru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać masło i zagnieść na jednolitą masę. Na koniec dodać żółtka oraz szczyptę soli i ponownie zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika na około 40 minut.
Formę do pieczenia posmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i wylepić nim formę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Masło rozpuścić w rondelku. Ser zmiksować z jajkiem, dodać cukier, ostudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować całość.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć w niej wiśnie, lekko je wciskając w masę. Piec w 180°C przez 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią.
Smacznego
Formę do pieczenia posmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i wylepić nim formę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Masło rozpuścić w rondelku. Ser zmiksować z jajkiem, dodać cukier, ostudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować całość.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć w niej wiśnie, lekko je wciskając w masę. Piec w 180°C przez 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0