Nasze sprawdzone przepisy
Kremowy sernik z wiśniami
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 55 min
Ilość porcji: 10
Kalorii: W 1 porcji 483 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 716
0
Składniki:
- 1 opakowanie wiśni Poltino
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 250 gramów mąki
- 200 gramów masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 125 gramów cukru
- 50 gramów cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
- Wymieszać.
- Następnie dodać masło i zagnieść na jednolitą masę.
- Na koniec dodać żółtka oraz szczyptę soli i ponownie zagnieść.
- Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika na około 40 minut.
- Formę do pieczenia posmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
- Wyjąć ciasto z zamrażalnika i wylepić nim formę.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
- Masło rozpuścić w rondelku.
- Ser zmiksować z jajkiem, dodać cukier, ostudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną.
- Zmiksować całość.
- Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć w niej wiśnie, lekko je wciskając w masę.
- Piec w 180°C przez 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0