Nasze sprawdzone przepisy
Kurczak z ananasem i brokułami
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 25 min
Czas całkowity: 35 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 450 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 538
0
Składniki:
- Pół opakowania brokułów Poltino
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200 gramów ryżu
- Szklanka pokrojonego ananasa z puszki
- Pół szklanki soku z ananasa
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka curry
- Łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- Pół szklanki bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu producenta.
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i usunąć wszystkie błony. Następnie pokroić w kostkę. Do miski wsypać curry, mieloną słodką paprykę i dodać olej. Wymieszać i wrzucić pokrojoną pierś z kurczaka. Dokładnie wymieszać.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek. Smażyć około 1 minutę i dodać kurczaka. Lekko go podsmażyć i wrzucić paprykę, brokuły oraz ananasa. Całość smażyć 2 minuty, wlać sok z ananasa oraz bulion. Smażyć do momentu aż całość nieco się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić ugotowany ryż i przemieszać. Gotowe danie przełożyć na talerz.
Smacznego
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i usunąć wszystkie błony. Następnie pokroić w kostkę. Do miski wsypać curry, mieloną słodką paprykę i dodać olej. Wymieszać i wrzucić pokrojoną pierś z kurczaka. Dokładnie wymieszać.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek. Smażyć około 1 minutę i dodać kurczaka. Lekko go podsmażyć i wrzucić paprykę, brokuły oraz ananasa. Całość smażyć 2 minuty, wlać sok z ananasa oraz bulion. Smażyć do momentu aż całość nieco się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić ugotowany ryż i przemieszać. Gotowe danie przełożyć na talerz.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0