Lasagne z burakami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie buraczków porcjowanych Poltino
  • Pół opakowania marchewki Poltino
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 250 gramów koziego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Płaty makaronowe do lasagne
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sos beszamelowy:
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę ugotować i ostudzić.
  • Dodać do niej poszatkowaną natkę oraz sok z połowy pomarańczy i całość rozdrobnić widelcem.
  • Cebule i czosnek pokroić w drobna kosteczkę. Następnie wrzucić na rozgrzane na patelni, 3 łyżki oleju.
  • Smażyć około 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodać buraczki i smażyć, co jakiś czas mieszając przez 5 minut.
  • Doprawić miodem, tymiankiem oraz solą i pieprze.
  • Wymieszać i zostawić na ogniu, jeszcze przez około 3 minuty.
  • Płaty makaronowe namoczyć we wrzątku przez około 3 minuty.
  • Ser kozi podzielić na 3 równe części.
Sos beszamelowy:
  • Na patelni rozgrzać masło. Następnie wrzucić mąkę.
  • Smażyć przez chwilę, aż mąką zrobi się lekko brązowa, wtedy dolać mleka.
  • Cały czas mieszając, doprowadzić do zgęstnienia sosu.
  • Zdjąć z ognia, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
  • Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pierwszy płat makaronu lasagne.
  • Nałożyć na niego warstwę z masą marchewkową.
  • Wierzch posypać pierwszą partia sera koziego.
  • Polać porcja beszamelu i przykryć kolejnymi płatami makaronu. Na tą warstwę wyłożyć ¾ masy buraczanej, a na wierzch 2 porcje sera koziego.
  • Polać beszamelem i przykryć kolejnymi płatami lasagne. Na wierzch wyłożyć resztę buraków i sera koziego.
  • Dodać pokrojoną w plastry mozzarellę.
  • Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
  • Pod koniec tego czasu włączyć funkcję grillową od góry w piekarniku i zostawić jeszcze na 8 minut.
Smacznego :)
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background