Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie buraczków porcjowanych Poltino
- Pół opakowania marchewki Poltino
- Pół pęczka natki pietruszki
- Sok z połowy pomarańczy
- 250 gramów koziego sera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Płaty makaronowe do lasagne
- 2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 50 gramów masła
- 50 gramów mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Marchewkę ugotować i ostudzić.
- Dodać do niej poszatkowaną natkę oraz sok z połowy pomarańczy i całość rozdrobnić widelcem.
- Cebule i czosnek pokroić w drobna kosteczkę. Następnie wrzucić na rozgrzane na patelni, 3 łyżki oleju.
- Smażyć około 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodać buraczki i smażyć, co jakiś czas mieszając przez 5 minut.
- Doprawić miodem, tymiankiem oraz solą i pieprze.
- Wymieszać i zostawić na ogniu, jeszcze przez około 3 minuty.
- Płaty makaronowe namoczyć we wrzątku przez około 3 minuty.
- Ser kozi podzielić na 3 równe części.
- Na patelni rozgrzać masło. Następnie wrzucić mąkę.
- Smażyć przez chwilę, aż mąką zrobi się lekko brązowa, wtedy dolać mleka.
- Cały czas mieszając, doprowadzić do zgęstnienia sosu.
- Zdjąć z ognia, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
- Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pierwszy płat makaronu lasagne.
- Nałożyć na niego warstwę z masą marchewkową.
- Wierzch posypać pierwszą partia sera koziego.
- Polać porcja beszamelu i przykryć kolejnymi płatami makaronu. Na tą warstwę wyłożyć ¾ masy buraczanej, a na wierzch 2 porcje sera koziego.
- Polać beszamelem i przykryć kolejnymi płatami lasagne. Na wierzch wyłożyć resztę buraków i sera koziego.
- Dodać pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
- Pod koniec tego czasu włączyć funkcję grillową od góry w piekarniku i zostawić jeszcze na 8 minut.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0