Lasagne ze szpinakiem i gorgonzolą

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku mielonego Poltino
  • 1 opakowanie płatków makaronowych do lasagni
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 100 gramów sera gorgonzola
  • 100 gramów sera mozzarella żółtego
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 3 jajka
  • 7 łyżek masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Szpinak wrzucić na rozgrzane na patelni 4 łyżki masła, chwilę dusić, dodać posiekany czosnek.
  • Dodać sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać.
  • Wlać śmietanę, wbić jajka i podgrzać masę na małym ogniu, stale mieszając. 
  • Masło rozpuścić w rondelku, zasmażyć z mąką.
  • Dodać mleko i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje - należy cały czas mieszać, by nie było grudek.
  • Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Orzechy posiekać.
  • Gorgonzolę pokruszyć, mozzarellę zetrzeć na tarce. 
  • Formę natłuścić masłem, wylać na dno trochę sosu, położyć warstwę płatów lazanii, posmarować sosem, nałożyć szpinak, posypać serem gorgonzola i orzechami.
  • Czynności powtarzać, do wyczerpania składników.
  • Wierzch pokryć sosem i posypać mozzarellą.
  • Odstawić na 20 min, następnie piec 40 min w temp. 180°C.

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background