Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku mielonego Poltino
- 1 opakowanie płatków makaronowych do lasagni
- 1 garść orzechów włoskich
- 100 gramów sera gorgonzola
- 100 gramów sera mozzarella żółtego
- 1 szklanka śmietany 12%
- 3 jajka
- 7 łyżek masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Szpinak wrzucić na rozgrzane na patelni 4 łyżki masła, chwilę dusić, dodać posiekany czosnek.
- Dodać sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać.
- Wlać śmietanę, wbić jajka i podgrzać masę na małym ogniu, stale mieszając.
- Masło rozpuścić w rondelku, zasmażyć z mąką.
- Dodać mleko i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje - należy cały czas mieszać, by nie było grudek.
- Doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Orzechy posiekać.
- Gorgonzolę pokruszyć, mozzarellę zetrzeć na tarce.
- Formę natłuścić masłem, wylać na dno trochę sosu, położyć warstwę płatów lazanii, posmarować sosem, nałożyć szpinak, posypać serem gorgonzola i orzechami.
- Czynności powtarzać, do wyczerpania składników.
- Wierzch pokryć sosem i posypać mozzarellą.
- Odstawić na 20 min, następnie piec 40 min w temp. 180°C.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0