Lody marchewkowe

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 6 h min
Czas całkowity: 6h 20 min. min
Ilość porcji: 10
Kalorii: 17 kcal na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie marchewki Poltino
  • 1 szklanka mleka (można użyć mleka roślinnego dla wersji wegańskiej)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (lub śmietanki kokosowej dla wersji wegańskiej)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę gotuj na parze lub w małej ilości wody, aż stanie się bardzo miękka, po czym odcedź i pozwól jej ostygnąć.
  2. W blenderze umieść ugotowaną marchewkę, mleko, śmietankę, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  3. Przełóż mieszankę do miski i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  4. Po schłodzeniu, przekaż mieszankę do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta, aż lody zgęstnieją i będą miały odpowiednią konsystencję.
  5. Przenieś lody do zamrażalnika i zamrażaj przez kolejne 2-4 godziny, aż do uzyskania żądanej twardości.
  6. Jeśli nie masz maszyny do lodów, możesz zamrażać mieszankę w zamrażalniku, co godzinę mieszając, aby uniknąć powstania dużych kryształów lodu.
Podawaj lody marchewkowe w małych miseczkach, dekorując świeżymi listkami mięty lub marchewką. Idealne dla tych, którzy chcą poeksperymentować z tradycyjnymi smakami lodów, dostarczając przy tym nieoczekiwanego, ale przyjemnego warzywnego posmaku.
Smacznego!
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background