Makaroniki malinowe

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki migdałowej (drobno zmielone migdały)
  • 75 g białek
  • 100 g cukru
  • 30 ml wody
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • Na krem malinowy:
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • Szklanka malin Poltino

Sposób przygotowania:

  • Białka jajek należy podzielić na dwie (mniej więcej równe wagowo) porcje.
  • Do miski wsypać cukier puder, połowę białek oraz mąkę migdałową.
  • Wyrobić rękami.
  • Do garnka wlać wodę i wsypać cukier, gotować mieszając.
  • Przy tej okazji przyda się termometr - dobrze byłoby, aby substancja osiągnęła temperaturę 120-130 stopni. Wtedy konsystencja będzie idealna.
  • Drugą połowę białek ubić na sztywną pianę.
  • Ciągle ubijając białka, dodać do nich gorący syrop cukrowy.
  • Nadal ubijając, dodać do piany białkowej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.
  • Odstawić masę, aby przestygła.
  • Masę migdałową dodawać małymi porcjami do piany białkowej.
  • Wszystko wymieszać dłońmi.
  • Odstawić masę makaronikową na 30-40 minut.
  • Potem przełożyć ją do szprycy cukierniczej.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nią małe kółka z masy.
  • Odstawić na mniej więcej 60 minut.
  • Potem piec makaroniki przez 25 minut (piekarnik powinien być rozgrzany do 135 stopni).
  • Pilnować, aby ciasteczka się nie przypiekły - nie mogą być rumiane!
  • Masę do nadziewania makaroników przygotować, miksując umyte maliny razem z serkiem mascarpone.
  • Kiedy ciasteczka wystygną, przekładać je masą malinową, nakrywając drugą połówką ciastka.
  • Odstawić makaroniki na kilka godzin do lodówki - powinny być szczelnie zamknięte, bo wilgoć zepsuje ich konsystencję.
Smacznego

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background