Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki migdałowej (drobno zmielone migdały)
- 75 g białek
- 100 g cukru
- 30 ml wody
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- Na krem malinowy:
- 4 łyżki serka mascarpone
- Szklanka malin Poltino
Sposób przygotowania:
- Białka jajek należy podzielić na dwie (mniej więcej równe wagowo) porcje.
- Do miski wsypać cukier puder, połowę białek oraz mąkę migdałową.
- Wyrobić rękami.
- Do garnka wlać wodę i wsypać cukier, gotować mieszając.
- Przy tej okazji przyda się termometr - dobrze byłoby, aby substancja osiągnęła temperaturę 120-130 stopni. Wtedy konsystencja będzie idealna.
- Drugą połowę białek ubić na sztywną pianę.
- Ciągle ubijając białka, dodać do nich gorący syrop cukrowy.
- Nadal ubijając, dodać do piany białkowej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.
- Odstawić masę, aby przestygła.
- Masę migdałową dodawać małymi porcjami do piany białkowej.
- Wszystko wymieszać dłońmi.
- Odstawić masę makaronikową na 30-40 minut.
- Potem przełożyć ją do szprycy cukierniczej.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nią małe kółka z masy.
- Odstawić na mniej więcej 60 minut.
- Potem piec makaroniki przez 25 minut (piekarnik powinien być rozgrzany do 135 stopni).
- Pilnować, aby ciasteczka się nie przypiekły - nie mogą być rumiane!
- Masę do nadziewania makaroników przygotować, miksując umyte maliny razem z serkiem mascarpone.
- Kiedy ciasteczka wystygną, przekładać je masą malinową, nakrywając drugą połówką ciastka.
- Odstawić makaroniki na kilka godzin do lodówki - powinny być szczelnie zamknięte, bo wilgoć zepsuje ich konsystencję.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0